BORRÓL AZ IGAZSÁG - részletek az olasz borok minőségmegjelöléséről -

Az olasz ételeknek és italoknak nagyon szigorú minőségű szűrőn kell átmenniük. Számos rövidítést kell ismernünk ahhoz, hogy mindig tudatosan válasszuk! Ezekkel mi ab ovo tartozunk Önöknek, akik kifinomult ízlésükkel beléptek az olasz konyha világába.
Nézzük meg az itt használatos legfontosabb rövidítéseket.
Ha olasz élelmiszerek és borok közelébe kerülnek, először keressék a DOP jelölést. Ez garantálja, hogy amit elfogyasztani készülnek, az helyi olasz ínyencség és nem holmi utánzat csupán! De szakszerübben:
A DOP (Denominazione di Origine Protetta) címkét olyan termékek kapják, amelyek jellemzői részben vagy egészben attól a földrajzi környezettől függenek, amelyben gyártják. Az összes termelési fázisnak az adott területen kell megtörténnie.
A DOP minőségi megnevezés nagyon elterjedt az élemiszereknél, de van pár olyan borfajta, ahol, éppen azokért a fentemlített tulajdonságokért nem borokra jellemző minőségi kategorizálás alá estek (DOCG, DOC, IGT), mivel a DOC jobban kifejezi a területhez való kötődésüket. Ilyen példa a PIEDIROSSO DOP, DEPIÉ ROSÉ DOP és FALANGHINA DOP.
Vessünk egy pillantást a V.Q.P.R.D. (Vino di Qualità Prodotto in Regioni Delimitate) szerinti besorolásra is:
A DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) a legmagasabb szintet jeletni az olasz borok világában. Ellenőrzött (controllata) előállítási módszereket és garantált (garantita) borminőséget. Szigorú szabályoknek kell a
DOCG boroknak megfelelniük, köztük van nyilvánvalóan a megengedett szőlőlőfajta, a hozam, a szőlő érettsége, a borkészítési eljárások, a hordóban és a palackban töltött érési idő. Minden DOCG bort hivatalos ízlelési eljárásnak vetnek alá. A csalások megakadályozására a palack nyakára számozott kormáíyzati pecsétet tesznek. Lásd CHIANTI CLASSICO DOCG BORGO SALCETINO, CHIANTI DOCG CASALVENTO MOSCATO D'ASTI DOCG
szükségs feltételeket – nem is annyira az alacsony minőségük, mint inkább amiatt, hogy olyan szőlőből (vagy házasításokból) készültek, amiket a DOC/G törvények nem fogadtak el. Az IGT kategória inkább
a termő régióra koncentrál, semmint a szőlő fajtára avagy a bor stílusára. Lásd PORTA PALO BIANCO IGT, PORTA PALO ROSATO IGT, RIBOLLA GIALLA IGT VILLA CHIOPRIS, VIGNE VERDI CHARDONNAY IGT, LAMBRUSCO EMILIA IGT
A Riserva: ide tartoznak azok a borok, amelyeknél az érlelés hosszabb, mintahogy a törvény előírja: 2 év vörösboroknál, 1 év fehérboroknál és Martinotti módszerrel erjesztett habzóboroknál, 3 év klasszikus módszerrel erjesztett habzóboroknál
A Superiore: azok a borok, amelyek magasabb alkoholtartalmúak, a "superiore" az alkohol szintjére vonatkozik.