Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

NERO D'AVOLA, a sziciliai fekete

Dr. Hruby József
NERO D'AVOLA, a sziciliai fekete

 

 



A szicíliai – 2000 termelőt magában foglaló - Settesoli borszövetkezet a borok lehető legszélesebb palettáját állítja elő.
Fehér-, rosé- és vörösborokat egyaránt találunk a választékban, a vörösborok között van cabernet sauvignon, merlot, syrah,
nerello mascalese és nero d’avola szőlőből készült bor.
Ez utóbbi szőlő 26 különböző elnevezése közül az egyik a ’sziciliai fekete’!

A nero d’avola a legjelentősebb vörös borszőlőfajta Szicíliában. Nevét a sziget legdélibb csücskén, a Szirakúza megyében található városról, Avoláról kapta. A későbbiek során szinte az egész szigeten elterjedt, olyannyira, hogy 2013-s adatok szerint 18 000 hektáron termesztették. Az évek során eljutott Kaliforniába, Asztráliába, Dél-Afrikába is. A szicíliai klíma – meleg és száraz -- ideálisan alkalmas arra, hogy a fajtában megbúvó ízjegyeket kibontsa.  A belőle készült bor elvarázsol édes tanninjaival, valamint szilvás vagy epres ízjegyeivel. 
A kézzel történő szüretelést követően a hagyományos macerációs eljárásnak vetik alá. Majd következik 

 hordós érlelés, jellemzően már egyszer használt tölgyfa hordókban hat hónapig. 

A szicíliai fekete számos rangos díjat is kivívott magának, bronzérmet kapott 2013-ban az Angliában évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Bor és Párlat Versenyen.

                                                                                                    Nero d'Avola, a sziciliai fekete

                 

A tétel Settesoli Nero d’Avola, 2018, DOC, 75 cl, 13%-os alkoholtartalommal. 

Színe intenzív mélyvörös, a pohár oldalán bíborba játszó. Illata friss, a palack kinyitása után a bor szépen, elegánsan, az elvárható sebességgel megnyílik nekünk, s a piros bogyós gyümölcsös jegyeket (meggy, szeder) már illatolhatjuk is. 
Markáns tanninok, közepesen hosszú lecsengés. Bár erősen gyanítható, hogy ez hosszú lecsengés is lehetne megfelelően hosszú szellőztetés után, de ezt most nem tudtuk kivárni, mert ezt a bort egész egyszerűen i n n i   k e l l e t t!
Dinamikus, fiatalos, ugyanakkor érett borral van dolgunk. Fogyasztását 16-18 C fokon javalljuk. 

Ami a hozzá ajánlott ételeket illeti, próbáljuk ki először grillezett lazachoz, steakhez vagy ragús tésztaételekhez. 

S mikor már az elkerülhetetlen második-harmadik palackot pattintjuk fel, legyünk kreatívak s együk azt, amit éppen legjobban szeretnénk!

 Dr. Hrúby József                                                                            

Tartalomhoz tartozó címkék: Olasz borok Vörösborok

Keresés