Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

PORTA PALO rozé

Dr. Hruby József
PORTA PALO rozé Rosato, avagy rozé olasz módra 

Feltehetjük a kérdést, hogy mit is kell tudni a rozé borokról – úgy általában.
Tudni persze semmit sem kell ahhoz, hogy kellően élvezhessük őket.
Vannak azonban olyan dolgok, amiket tudni érdemes.

                   Ha valaki netán évszakokban (is) gondol a borfogyasztásra, annak bizonyára az első gondolata az lesz, hogy ’itt a nyár, itt a rozé’. Az íz és illat üde kombinációja sokak számára része egy élménydús nyárnak. S valóban, a rozé fogyasztás elsősorban a nyárhoz kötődik, hiszen amikor a hideg sör már nem segít, akkor jön a rozé, s még inkább a rozé fröccs! Kisfröccs, nagyfröccs,….de ez hadd legyen egy másik történet.
 

Sokan tudhatják, de mégis fontos leszögezni, hogy ezen értékes ital nem fehér- és vörösbor házasításával készül! A ’trükk’ az, hogy a szőlőt csupán igen rövid ideig – akár mindössze néhány óráig – tartják héjon préselés előtt. Az eredmény, a rózsaszínű nedű, azonban csak akkor nevezhető rozénak, ha az kékszőlőből készült, s a megfelelő technológiai eljárásokat betartották. 
 

Ezen borfajta azért nagyszerű, mert egyszerű! Tipikusan egy-két ízjegyet lehet meglelni a rozéban, viszont az ’mindent visz!

                                                                                                      

Lássuk hát ’mit visz’ a Dionüszosz avagy Bacchus által mára rendelt rozé borunk.
 

A tétel Porta Palo Terre Siciliane IGT Rosé, 75 cl, 12,5%-os alkoholtartalommal. 
 

Színe élénk rózsaszín, ízében és illatában a málnás és az epres jegyek lelhetők meg. Finoman, nem tolakodóan – ezért is fontos, hogy milyen étel mellé választjuk.  
 

S mint a rozé borok általában, tételünk is kiváló aperitif, méltó kísérője akár szalámi alapú előételeknek is, de ideális fiatal sajtokkal párosítva és általában minden nyári ételhez, beleértve a zöldségeket is. Vagy próbáljuk ki paradicsomszószos tésztával, amely ötvözi a hal finomságát a szósz szerkezetével. Kalandosabb lelkületűek tonhallal vagy lazaccal is eredményesen kísérletezhetnek. Ideális szinte minden nyári grillezett ételhez, grillezett zöldségekhez, grillezett fehér húsokhoz, például csirkehús grillhez is. 
 

Hogyan is hangzik a mondás? Bort iszik és vizet prédikál. Mi itt ilyet nem teszünk, bort iszunk és bort prédikálunk.
 

Én ittam és szóltam, igya Ön is!

Dr. Hrúby József

 

 

                                                                                                  

Tartalomhoz tartozó címkék: Olasz borok Roséborok

Keresés