Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szicília, a sziget és borai

Dr. Hruby József
Szicília, a sziget és borai

 Szicília, a sziget és borai
 

             

 

 Szicília a maga közel 26 000 km²-nyi területével a Földközi-tenger legnagyobb szigete,
Olaszország legnagyobb régiója, kilenc megyére tagolódik. 
A történelem során számos nép hagyta építészeti, kulturális és egyéb nyomait a Szigeten.
Hadd említsük meg csupán a görögöket, akik az első városokat alapították. 

Minket azonban annak a bűvös italnak a története érdekel, amit mi magyarok BOR-nak, az olaszok VINO-nak neveznek.

A föníciaiak - ügyes kereskedők és hajósok - vezették be a szőlőt Szicíliába, még akkor is, ha a vadszőlő már jelen volt a növényvilágban. A föníciaiak a Földközi-tenger egész területén szicíliai bort, valószínűleg túlérett szőlőből előállított édes borokat forgalmaztak. A görögök i.e. a 8. századtól kezdve tovább terjesztették a szőlőtermesztést, amit Homérosz az Iliászban és az Odüsszeiában többször is megemlít, pl. az utóbbi 9. énekében, a küklopszok szigetén átélt kalandokkal együtt.

Fontos momentuma a szicíliai bor történetének a Marsala megalkotása. Egy angol kereskedő, John Woodhouse készített ilyet először 1772-ben, s ezzel megalkotta az első DOC minősítésű bort az olasz bortörténetben. 

 

A talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre, a vulkáni alapon számos talajtípus alakult ki. A szigeten közel 110 ezer hektáron termelnek szőlőt, az itt megtermelt nemzeti össztermék 17%-át adja a szőlő és a bor. A sokféleségre jellemző, hogy 22 földrajzi név alatt palackoznak bort. 


Emeljünk ki néhány jellemző fajtát – előbb a fehér fajtákból. A catarratto fontossága főleg mennyiségi okokból jelentős, a második legnagyobb termőterületen termesztett szőlő az egész országban! Manapság főleg más borvidékek borait javítják föl a belőle készült koncentrátummal. 

A grillo fajtaborként Grillo IGT néven kapható, de számos fehér házasításban is megtaláljuk. Az insolia – a catarrattoval együtt  - a Marsala alapanyagaként vált ismertté, de újabban száraz borként is megjelenik önállóan is, és egyéb szicíliai fehérekkel házasítva. 

A vörös fajták is bőven képviselve vannak – a klasszikus fajtákat nem kell bemutatnunk: syrah, a cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Említsük meg még a következőket: nerello mascalese, nerello mantellato, frappato. 
 

Napjainkban a legismertebb és a polcokon talán leggyakrabban fellelhető a nero d’avola, a Settesoli -tól, amiről már értekeztünk, s amiből készült kiváló bor az euromarketbor.hu webshopunk kínálatában is megtalálható. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Olasz borok

Keresés