Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Euromarketbor bemutatása

                                                                                                       

Az EUROMERKET Kft.  majdnem 30 éve számos ágazatban tevékenykedő cég Magyarországon. A Magneti Marelli cégcsoporttal kezdte autóalkatrészek importjával. 2005-ben elkezdte a borimportot is. A cég története szorosan összefonódik a tulajdonos, Alessandro Balli életével.

Jó matematikai készséggel rendelkező fiatalemberként gazdaságot és informatikát tanult (1968 óta bejegyzett gazdasági tanácsadó). 

Ki kell emelni azt, hogy az 1970 évek elején a gazdasági programozás rendkívüli kidolgozást követelt, ahhoz, hogy megfelelő módon lehessen ügyfeleket kiszolgálni. De neki sikerült és ennek köszönhetően a könyvelő- és gazdasági tanácsadó irodája vezető céggé vált a szektorban. 

Magyarországra vadászni járt, mint oly sok olasz fiatalember akkoriban, és egy magyar hölgyet vett feleségül. Mivel magyar barátai örömmel konstatálták Alessandro sokszínű olaszországi tevékenységeit, javasolták neki, hogy vegyen részt egy igen jelentős pályázaton, amit a Világ Bank finanszírozott. Alessandro olasz szoftverfejlesztési cégével szállt ringbe. Nem volt könnyű, hiszen a projektért akkor már óriási globális cégekkel, köztük az IBM-el együtt mérettetett meg. Végül egy amerikai hardware támogatással (akkoriban a Data General volt az ágazat csúcsa) legyőzte a versenytársait és elnyerte a pályázatot. Ekkortájt kezdtek Kelet-Európában megjelenni világcégek hasonló szintű technológiákkal. A projekttel együtt, Alessandro elvállalta, hogy havonta egyszer Magyarországra jön felülvizsgálni a számítástechnikai rendszereket, és ezt 6 éven keresztül meg is tette.

De ugyanakkor, hogyan jön ide a borimport és borkereskedelem, egy olyan tevékenység, amely oly messze áll az ő eredeti szakmájától és iskolai végzettségétől? Ő így magyarázza ezt: „A bor az örök szerelmem. A bort nálunk már a kisgyerekek is megkóstolhatták. Uzsonnára toszkán kenyeret kaptunk, azt megcukrozták, majd meglocsolták egy kis vörös borral. A bor tényleg a vérünkben van, valószínűleg ezért sem voltam soha részeg egész életemben.”

Kezdetben  toszkán könyvelő irodájának ügyfélkörét főleg borászok alkották, így rengeteg alkalma adódott, hogy megkóstolja a legjobb borokat, s ezáltal folyamatosan képezte magát a borok világában. 2005-ben egy budapesti olasz étterem, a Pomo D'oro megkérte, hogy importáljon számukra bort Olaszországból. A magyarországi importot felügyelő hivatali gépezet miatt nem könnyű bort importálni, de Alessandro Balli elég sok időt töltött itt ahhoz, hogy megbirkózzon a problémával. Rövid időn belül a bortermelők és a beszállítók is mind a barátai lettek és az Euromarket  jelentős szereplővé vált az ágazatban egy kb. 30.000 palackos raktárral. Borkereskedelmi tevékenysége két irányú: minőségi olasz borokat és olasz élelmiszereket importál Magyarországra és minőségi magyar borokat Olaszországba és más országokba. Szeretné, ha nemzetközileg ismerté és kedvelté válnának a magyar borok. Ahogy ő fogalmaz: „Magyarországon igen jó minőségi borok vannak. Nagyon sok olasz ismeri Tokajt (a tokaji aszú bor méltó a VINUM REGUM REX VINORUM latin megnevezésre), de kevés olasz tudja azt, hogy a dél-magyarországi Villányi borvidék nagyon finom borokat termel, és ezek nem ismertek Olaszországban. Én ismertté szeretném tenni ezeket a borokat és a kiváló magyar bortermelők üzleti lehetőségeit  is szeretném támogatni. ”

Alessandro Balli, bár az Accademia Italiana della Cucina (az Olasz Köztársaság kulturális intézménye, amit az olasz konyhaművészet hagyományainak megőrzésére hoztak létre) budapesti Vicedelegátusa és egyik alapítója, de nem tekinti magát az olasz konyha nagykövetének. Alessandro ugyanakkor nagy gourmand is, s maga is kiváló séf. Erről munkatársai napestig tudnának mesélni.

Alessandro Balli az Olasz Kereskedelmi Kamara alelnöke, e szerepben, mint igen tapasztalt üzletember jól ismeri a vállalkozók támogatási igényeit és tesz is érte. Alessandro, a cégeivel általában az országban működő legfelsőbb szintű intézmények  eseményeinek a szponzora, s gondoskodik róla, hogy az Olasz Nagykövetség, az Olasz külkereskedelmi Intézet (Italian Trade Agency) és az Olasz Kultúrintézet, eseményein  kiváló borokat lehessen kóstolni, beleértve olyan nagyszabású eseményeket is, mint Nagykövetség által évente megrendezésre kerülő fogadás az Olasz Köztársaság napja alkalmából.

                                                                                                    

2018. december 14-én az olasz nagykövet rezidenciáján megrendezett ünnepségen Őex. Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete az Olasz Köztársasági Érdemrend Lovagi Nagykeresztjét adta át Alessandro Ballinak    

Ez a kitűntetés az Olasz Köztársaságban az egyik legmagasabbnak számít, az olasz köztársasági elnök ítéli oda.       

Alessandro az olasz közintézményeknek nyújtott kimagasló támogatási tevékenységéért kapta.

Cavaliere Alessandro Balli az olasz kulturális értékek védelmezője, töretlen nemes törekvése az olasz-magyar barátság fejlesztése és harmónia teremtése,  hagyományaink kölcsönös megismertetése és ápolása.

 

                                                                                                                       

Média megjelenések:

Mix Magazin - Alessandro Balli, egy olasz Budapesten

Mix Magazin - Alessandro Balli, boros remények

Diplomacy&Trade Magazin, Promoting the culture of Italian cuisine (angol eredeti verzió)

Diplomacy&Trade Magazin, Az olasz konyha kultúrájának a népszerűsítése (Promoting the culture of Italian cuisine magyar fordítása)

Keresés