Olasz borok
Az olasz ételeknek és italoknak nagyon szigorú minőségű szűrőn kell átmenniük. Számos rövidítést kell ismernünk ahhoz, hogy mindig tudatosan válasszuk! Ezekkel mi ab ovo tartozunk Önöknek, akik kifinomult ízlésükkel beléptek az olasz konyha világába.
Szicília, a sziget és borai
Szicília a maga közel 26 000 km²-nyi területével a Földközi-tenger legnagyobb szigete,
Olaszország legnagyobb régiója, kilenc megyére tagolódik.
A történelem során számos nép hagyta építészeti, kulturális és egyéb nyomait a Szigeten.
Hadd említsük meg csupán a görögöket, akik az első városokat alapították.
Feltehetjük a kérdést, hogy mit is kell tudni a rozé borokról – úgy általában.
Tudni persze semmit sem kell ahhoz, hogy kellően élvezhessük őket.
Vannak azonban olyan dolgok, amiket tudni érdemes.
A szicíliai – 2000 termelőt magában foglaló - Settesoli borszövetkezet a borok lehető legszélesebb palettáját állítja elő.
Fehér-, rosé- és vörösborokat egyaránt találunk a választékban, a vörösborok között van cabernet sauvignon, merlot, syrah,
nerello mascalese és nero d’avola szőlőből készült bor.
Ez utóbbi szőlő 26 különböző elnevezése közül az egyik a ’sziciliai fekete’!