Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

140 éve lobogó családi szenvedély az olasz borászatban, avagy a Serena borok története

Dr. Hruby József
2021. 02. 06. 11:42:47

 

 

 

 

Bizonyára észlelik Kedves Olvasóink, hogy egyre nagyobb időugrásokra kérjük Önöket a borászat világában. H. G. Wells ugyan csak 1895-ben ’találta fel’ az időgépet, de mi felturbóztuk és visszamentünk egészen 1881-ig, amikor is megalakult a már magát ötödik generációjával képviseltető Serena borászat, melynek vezetését a negyedik generációs Giorgio Serena és fia, Luca Serena látják el.

Sok-sok hagyomány, ötlet halmozódott föl az eltelt évek során, arról azonban sohasem feledkeztek meg, hogy legalább egyik szemükkel a jövőt fürkésszék, hogy fel legyenek készülve az egyre több és nagyobb kihívásokra.

Magának a borászatnak a proseccot előállító régió, a Venetoban található Treviso megyei Coneglianoban van a központja.

                               

2011-ben nagyszabású ünnepségsorozattal emlékeztek meg a borászat 130-adik évfordulójáról. Itt megjelentek a helyi nobilitások, valamint a DOC és a DOCG kategóriát odaítélő testületek képviselői is. Egy könyvet is kiadtak a 130 év szőlővel és borral való foglalkozásról. 

Pietro Serena 1881-ben megalapította a céget Cornudában.1930-ban tovább fejleszti a vállalkozást Crocetta Trevigianaban, majd 1980-ban Susaganába költöznek, s létrehoznak egy palackozó üzemet. De nem érik be ezzel, egy olyan töltő berendezést is hadrendbe állítanak – Olaszországban először - amelyik képes 25 literes fémhordókat is borral megtölteni. 9 0-ben a fémhordós bor országos siker           lesz, a cég az így kiszállított borokkal és a visszaváltható hordókkal piacvezető lesz.

      2000-ben Vinicola Serena átteszi a cég székhelyét Coneglianoba, s egyre több habzóbort palackoz. 2010-ben beszerzik a Charmat módszerhez                  szükséges nyomásálló tartályokat, s 2016-ban új palackozó sort is üzembe helyeznek a 7,5 dl-es és a 2 dl-es habzóborok palackozásához. 2010-                  ben újabb innováció jelenik meg a cégnél – bio habzóborokat készítenek s vissza nem váltható tartályok töltéséhez alkalmas gépet állítanak be  a              termelésbe.

      A jövő egyrészt a földrajzi alapon történő terjeszkedésé, másrészt továbbra is habzóbort és hordós bort fognak gyártani.

      Nézzük meg, mely konkrét területeken gazdálkodnak ma és milyen eredménnyel.

 

Ville d’Arfanta

Itt mindössze 6 hektáron gazdálkodnak a Canegliono-Voldobbiadene északi lejtőin, a festői Arfanta dia Tarzo határában. Az itt termelt szőlőt a nagynevű Ville d’Arfanta nevű termékvonalukhoz használják föl. Egy stílusosan felújított gazdálkodó épület is várja itt a kalandos lelkületű turistákat, akik itt megpihenhetnek és persze új erőre kaphatnak pár korty borocska után.

Giorgio és Gerardo 1999-ben vette meg ezt a birtokot. A napsütötte terület védelmet élvez  az északi szelektől, és Treviso legjobb szőlőskertjeit mondhatja magáénak. Ezen a birtokon egy prosecco, egy gyöngyözőbor és egy fehérbor készül. Az itteni DOCG termőterületeket egyedi jellegzetességeiknek köszönhetően az UNESCO felvette a világörökségi listájára.

                                                                                                

                       

                   Corte delle Calli

           

               Ezen a területen nyolc buborékos tétel készül, köztük három DOC és egy DOCG minősítésű prosecco. Egy rozé van közöttük, a Prosecco DOC Rozé Brut, valamint két gyögygyözőbor is   készül itt. Továbbá egy DOC minősítésű Pinot Grigio és egy Chardonnay is várja, hogy levegyék a polcról. Három vörösboruk is van, mindhárom IGT minősítéssel  - Cabernet Veneto,  Merlot Veneto, és Promitivo Puglia IGT (nem ugyanaz, mint Puglia tartományból származó borok).     

               Érdemes még szót ejtenünk a Serenello prosecco és borcsaládról. Könnyedség, vidámság s lazaság jellemzi ezt a fiataloknak szánt márkát. A ’családnak’ hét tagja van, egy habzóbor, egy gyöngyöző bor, amit szintén Charmat technológiával állítanak elő. Magyarországon Euromarketbor importálja Serena borait.

 

 

 

                   Tenuta Ossi

A  család a Coneglianotól nem messze fekvő – s Eduardo Ossi nevű, már borászként jól ismert  nagybácsijuktól örökölt – ősi termőterületen 11 hektáron gazdálkodik. Egyaránt vannak itt százéves és új telepítésű tőkék is. Sok-évvel azelőtti építészeti hagyományokat őriz a birtokon található kőház.                                                                                                                                                                                         

A prosecco DOCG néven ismert terméküket előállító szőlőskerteket 2019-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. A védettségi terület magában foglalja a Vinicola Serenát és a hozzá tartozó szőlőterületeket, valamint a Costában (Coneglianoban) található 4 hektárnyi területet, és a Valdobbiadene területet is. Így itt most már nem csak a kiváló Prosecco DOCG-t állítják elő, hanem különböző gyártási folyamatokat is be tudnak mutatni a turistáknak.

A cég hisz abban, hogy a lokálisan megtermelt bort egyre inkább globálisan kell eladni. A német piacot már viszonylag régen „zsákolták”, de ma már jelen vannak termékeikkel az amerikai és a délkelet-ázsiai piacon. A fentieken kívül még 46 országba exportálnak, köztük olyan jeles bortermelő országokba is, mint Ausztrália, Bulgária, Franciaország – de a macskákhoz hasonlóan 9 életű olvasóink sem találnák ki, hogy még hová. Hát persze, Magyarországra! Az Euromarket Kft. az importörük.

A Serena már évek óta rendelkezik ISO minősítéssel, valamint BRC és IFS tanúsítványokkal. Nemrégiben megszerezték a biobor készítéséhez szükséges minősítést is.

Utaltunk már rá, hogy a Serena fő profilja a prosecco, de a Veneto IGT és asztali boraik, habzó boraik egyaránt kaphatók 7,5 dl-es, 2 dl-es, 1,5 literes kiszerelésben, sőt különböző tartályokban is. 

Sokféleség a szolgáltatásban. Rendelkeznek azzal a ritka, és sajátos képességgel, hogy egyfelől megrendelőik, másrészt a piac legkisebb rezdüléseire is az átlagnál gyorsabban tudjanak reagálni, s így cégük nincs bebetonozva egy merev struktúrába, hanem folyamatosan le tudja követni az akár egyik hétről a másikra átalakuló igényeket. A generációkon keresztül fölhalmozódó tudás az itáliai HoReCa piacon vezető szerephez juttatta a Serena családot. A Prosecco DOC első öt előállítója közé küzdötték föl magukat.

Fő profiljuk a prosecco – a Charmat módszerrel készült prise de mousse, a prosecco DOC, valamint bio és DOCG fehér és rozé prosecco. Másik fontos termékvonaluk a gyögyözőbor, amit szintén Charmat technológiával állítanak elő. Találhatunk ott prosecco DOCot, Venetoból származó IGT rozét, fehér és rozé proseccot.

A Terra Serena borokhoz azt a szőlőt használja, amit a Conegliano és a Valdobbiadene hegyek szőlőiben terem a DOC és DOCG proseccohoz. A Terra Serena borait elsősorban családi összejövetelhez ajánlják.

A 2002. január 2-án megrendezett Portorož Penin Fesztiválon aranyérmet kapott a De Vilmont Champagne Grande Reserve Premier Cru boruk és ezüstérmet a  Ville d’Arfanta Brut Millesimato DOCG. .

Az Euromarketbor webshopban, ahol állandóan újul a kínálat, jelenleg két termékük kapható – a

                                                                                   FRIZZANTE BIANCO - CORTE DELLE CALLI    és   VIGNE VERDI CHARDONNAY IGT

                                         


                                                                                                              

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Olasz bortermelők

Keresés