Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A TALAMONTI bortermelő

Dr. Hruby József
A TALAMONTI bortermelő A Talamonti pincészetet 2001-ben alapította a Redmont – Di Tonno család, a kicsiny, 10 763 km2-es Abruzzo tartomány egy csodálatos, természetileg szinte érintetlen részén. Alig telik el nap, hogy ne próbálnának ki valamilyen apró újítást annak érdekében, hogy a szőlő, a nap, a megcélzott termésmennyiség kombinációját ne próbálnák meg még tökéletesebben kiaknázni, s még többet kihozni a területi adottságokból.


Mostani kicsiny blogbejegyzésünk címe olyan rövid, mint az amerikai filmek többségének címe. Ott meg kell nézni a filmet, ahhoz, hogy megértsük a címet, itt kisebb teher nehezedik a becses olvasóra – csupán a következő pár sort kell elolvasnia, s máris ‘képben’ van. 

A Talamonti pincészetet 2001-ben alapította a Redmont – Di Tonno család, a kicsiny, 10 763 km2-es Abruzzo tartomány egy csodálatos, természetileg szinte érintetlen részén. Alig telik el nap, hogy ne próbálnának ki valamilyen apró újítást annak érdekében, hogy a szőlő, a nap, a megcélzott termésmennyiség kombinációját ne próbálnák meg még tökéletesebben kiaknázni, s még többet kihozni a területi adottságokból.

                                                   

A Talamonti szőlészet a 2000-es évek elején egy 45 hektáros területet mondhatott magáénak Loreto Aprutinoban. Az őshonos Montepulciano d’Abruzzon és a Trebbiano d’Abruzzon kívül más szőlőfajtákat is ültettek. A Pecorinot például 2004-ben ültették el először kísérleti jelleggel, hogy megnézzék egyéb szőlőfajták életképességét a birtokon. Az ültetvények szinte megkerülik magát a borászatot, a tengerszint felett 300 méter magasan terülnek el.

     

     

         A pincékben több tucat kiváló minőségű tölgyfa hordó található, s gondosan ügyeltek arra, hogy ezeket különböző helyekről szerezzék be, különböző rostszerkezetűek legyenek,
         más-más illatuk legyen, s különböző íz jegyeket hordozzanak. Miután féltő gonddal tanulmányozták hogyan bontakozik ki a Montepulciano d’Abruzzo ízvilága a fahordókban,
         a pincészet úgy döntött, hogy különböző 300 és 3400 literes tölgyfa hordókat szereznek be Ausztriából, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Kelet-Európából.

A borkészítésben a legmodernebb, válogatott különböző méretű erjesztő kádakat használják, hogy a különböző dűlőkből származó szőlőt külön erjesszék.  A pincészet saját palackozó és címkéző gépsort is vásárolt 2008-ban, annak érdekében, hogy az egész borkészítési folyamatot – amennyire ez lehetséges – saját maguk végezhessék.

A borászat körüli területet sok millió éves gleccser folyamatok alakították. A Loreto Aprutino környéki régióban számos glaciális és periglaciális földtani formációt találunk, köztük kör alakú gleccser formációkat, morénákat, morénás gleccsereket, fagykarsztos mélyedéseket, valamint különböző mintázatú földterületeket. A morénás gleccserek talajának tanulmányozása azt mutatja, hogy ezek az alakzatok eltemetett talajrétegek egymásra rakódásából alakultak ki, s a szél vulkáni eredetű hamut fújt rájuk. Manapság azonban Abruzzi legfontosabb környezeti jellemzője a hihetetlen biológiai sokféleség. Számos nemzeti park található a régióban, amit nyugatról az Appenin-hegység, délről a Majella-hegység, északról a Sibillini-hegység és végül keletről az Adriai-tenger határol. A régió több mint 20%-át erdő borítja.

                                                             

Az évek során számos tanúsítványt is szerzett a Talamonti Borászat, megszerezte például az ISO 9001:2008 Quaility, valamint az ISO 22000:2005 Food Safety élelmiszerbiztonsági tanúsítványt. A legújabban megszerzett tanúsítványukat 20020-ban kapták arról, hogy az általuk készített vegán bor megfelel a vegán borgyártás kritériumának. Itt röviden arról van szó, hogy semmiféle állati eredetű anyagot nem használhatnak a bor készítése során.  Ugyanis előfordulhat, hogy a bor derítésénél tojás vagy állati csont származékot adnak hozzá. S ez az, amit nem tehetnek meg a vegán bort előállító borászatok.                                                                                                                                                      

Boraik között egyaránt találunk, fehér, vörös és rozé borokat. A pincészet borainak többsége DOC minősítésű. Boraik között egyaránt találunk, fehér, vörös és rozé borokat. A pincészet borainak többsége DOC minősítésű, de van köztük IGP (Indicazione geografica protetta) féle boruk is, például a híres Kudos (70% Montepulciano, 30% Merlot)
 
A pincészet extra szűz olívaolajat is gyárt, évente mindössze kb. 1000 palackot.

Egy nagyon bő oldalt tölthetnénk meg, ha felsorolnánk mindazokat a díjakat, elismeréseket, amiket az évek során kiérdemeltek és megkaptak.  

                     

                                                                                                            

   Maga Robert Parker is 89 pontot adott a Kudos IGP borukra. (De ezt a ’hibát’ másodjára nem követte el, 2017-ben már 90 pontot adott). Az első aranyat 2012-ben a Berliner Wine Trophy hozta meg számukra. Azóta minden évben nyertek       legalább egy aranyat, legutóbb 2018-ban 3-at is!

Tartalomhoz tartozó címkék: Olasz bortermelők

Keresés